Activiteiten van Noorderkerk

Naast kerkdiensten en catechese biedt de Noorderkerk diverse activiteiten aan: open kerk met muziek, clubs, debatavonden, cursussen, maaltijden, etc.

Op deze pagina vindt u een overzicht in deze verdeling:

  1. algemeen
  2. ontmoeting en bezinning
  3. kennismaken met het geloof
  4. voor jongeren
  5. verdieping

Voor data kunt u de activiteitenkalender bekijken.

Kerkdiensten

Elke zondag zijn er twee diensten. De morgendienst om 10:00 en de avonddienst om 18:30.

Open kerk

Elke maandagmorgen en elke zaterdagochtend is er Open Kerk. Tijdens de markturen kun je terecht in dit prachtige monument. Om daar even rond te lopen, te gaan zitten en stil te worden. Om even te praten met deze of gene. Of gewoon een kop koffie of thee te drinken.

Maandag 10.30-12.30 uur
Zaterdag 10.30-12.30

Ontmoeting en bezinning

Burendiner

De Noorderkerk is een echte buurtkerk geworden. Op vrijdagavond 23 november 2018 werd weer een burendiner georganiseerd.

Ladies high tea

Ladies High Tea is inmiddels een bekend begrip geworden in de Jordaan. Rond een buffet met zoete en hartige heerlijkheden, is er alle tijd voor ontmoeting en contact met andere vrouwen.

Paasbrunch

Op maandagmiddag 2 april 2018, tweede paasdag, werd een gezellige paasbrunch georganiseerd, voor gemeenteleden, onze Jordanese buurtbewoners en andere vrienden.

Voor vragers van ‘binnen’

VERVOLG van 7×60

Waar gaat het in Gods naam over?

Voor ieder die er bij opgroeide maar vragen en twijfels

 

In mei en juni waren de eerste drie bijeenkomsten, in september en oktober zijn de volgende vier bijeenkomsten. Levend in de stad, studerend of werkend in een omgeving waar vaak niks meer herinnert aan God en bijbel, wordt er geschud aan je overtuigingen en weet je soms al minder wat je ervan denken/geloven moet. Dan daag ik je uit om een kleine investering te doen in jezelf en je telkens in een uur bij te laten praten over één de volgende thema’s.

11 september 2018: Twijfel aan God – kom je die ooit te boven en hoe dan?

25 september 2018: Verhoring van gebed – hoe werkt dat en hoe merk je dat?

9 oktober 2018: Een goed christen – wat is dat precies en hoe word je dat dan?

23 oktober 2018: Het laatste oordeel – waar gaat dat over en hoe kun je daar vrolijk van worden?

 

Ook als je niet direct met vragen of twijfels zit, maar deze thema’s je wel aanspreken, ben je van harte welkom om één of meerdere avonden bij te wonen. Ik zie uit naar een mooi vervolg!

 

Locatie: Noorderkerk (hoofdingang)

Tijd: 20.00 – 21.00 uur (met aansluitend de mogelijkheid om na te praten bij hapje en drankje)

Er is geen verplichting om alle avonden bij te wonen.

Info en/of opgave bij dominee Paul Visser (paul.visser@noorderkerk.org of 06 41 91 65 07)

Voor zoekers van buiten

BIJBEL OP TAFEL

Voor ieder die meer wil ontdekken van het bijbelverhaal

 

‘Ik weet niet zoveel van de bijbel, maar ben wel nieuwsgierig.’ Herken je dat? Dan nodig ik je uit aan de Bijbeltafel. Samen met mensen van verschillende leeftijd en achtergrond lezen we elke maand een sprekend verhaal en gaan er daarna over in gesprek. Ik vind het  altijd weer verrassend welke ontdekkingen je dan samen doet. Dit seizoen lezen wij o.a. uit het eerste bijbelboek Genesis, waarin wordt verhaald hoe God met mensen optrekt en hoe wij daarop reageren. De oeroude verhalen blijken verrassend actueel en geven veel te denken. Het is de bedoeling om een enkele keer door middel van bibliodrama het verhaal nog dichterbij te brengen. Hoe dat precies werkt, ontdek je vanzelf.

Data: woensdag 10/10, 14/11, 12/12/2018, 16/1, 13/2, 20/3/2019

Ontvangst: vanaf 19.45 uur

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Locatie: Noorderkamer (Noordermarkt 45)

Voor wie zin heeft is er aansluitend een borrel in één van de café’s op de Noordermarkt.

 

Deze activiteit is voor mensen die kerkelijk en niet-kerkelijk zijn.

De leiding berust bij dominee Paul Visser.

Info en/of bij dominee Paul Visser (paul.visser@noorderkerk.org of 06 41916507)

HART OP TAFEL

Voor ieder, wel of geen kerkganger, die vragen heeft

 

‘Vragen te over. Maar waar kun je ermee terecht?’, zei laatst een Amsterdamse tegen mij. Ze was geen vaste kerkganger, maar het geloof hield haar wel bezig. Ze is de enige niet die vragen heeft. Veel mensen, al dan niet betrokken bij de kerk, zitten ermee. Met vragen over God, over Zijn liefde en macht, over geloof en bijbel, over goed en kwaad, over lijden en dood, over je plek in de wereld en de omgang met elkaar, over hierna… en vul verder maar in. Je kunt er zelf mee zitten of je hoort het van mensen om je heen: in je vriendenkring, onder medestudenten of bij collega’s. Om jou en/of die ander tegemoet te komen is er vier maal per jaar gelegenheid om die vragen eerlijk op tafel te leggen en daar open met elkaar over in gesprek te gaan. Weet je welkom en neem anderen mee!

Data: maandag 15/10, 3/12/2018 en 11/2, 13/5/2019

Ontvangst: vanaf 19.45 uur

Tijd: 20.00 – 21.30 uur.

Locatie: Noorderkamer (Noordermarkt 45)

 

Deze activiteit is voor mensen die kerkelijk en niet-kerkelijk zijn.

De leiding berust bij dominee Paul Visser.

Info en/of opgave bij dominee Paul Visser (paul.visser@noorderkerk.org of 06 41 91 65 07)

Zie: Het Hart op Tafel

Voor wie verdieping zoekt of  belijdenis wil doen

GELOOF LEREN/BELIJDEN

Voor ieder die verdieping zoekt en/of belijdenis wil doen

 

‘Ik wil echt een stap verder en zoek een stuk verdieping!’ Je bent de enige niet. Elk jaar weer maken mensen die keus. Twintigers, veertigers of zestigers. Ze willen meer duidelijkheid over de kern van het christelijk geloof, ze willen ontdekken hoe het werkt om te leven in relatie met God. In twaalf avonden gaan we op ontdekkingstocht en denken o.a. na over het horen van Gods stem, over de weg van Jezus en de functie van de Heilige Geest, over zonde en vergeving, over vernieuwing van je denken en doen, over je plek in de samenleving en omgang met elkaar, over de zin en moeite van bidden en bijbel-lezen, over de rol van de kerk voor je geloof. Het kan dat  deze ontdekkingstocht ertoe leidt dat je met Pinksteren je geloof belijdt en/of gedoopt wordt, maar het kan ook van niet. Dat is persoonlijk en staat iedereen helemaal vrij.

Data: dinsdag 30/10, 13/11, 27/11, 11/12/2018, 15/1, 29/1, 12/2, 5/3, 19/3, 2/4, 23/4, 14/5, 28/5, 4/6/2019.

Tijd: 20.30 – 22.00 uur

Locatie: Driehoekskamer (Noordermarkt 47)

 

Deze activiteit is voor mensen die langer of korter betrokken zijn bij de gemeente.

De leiding berust bij beide predikanten.

Info en/of opgave bij dominee Johan Visser (johan.visser@noorderkerk.org of  06 48 91 93 62) of bij dominee Paul Visser (paul.visser@noorderkerk.org of 06 41 91 65 07)

Voor wie eerder belijdenis deden

GELOOF DELEN

Voor ieder die het graag vol wil houden

 

‘Ik vind het soms heel lastig om dóór te geloven’, vertrouwde een dertiger mij toe. Dat is niet zo raar en je bent de enige niet. Ieder die korter of langer geleden belijdenis deed, loopt er tegenop. Juist voor jou is deze kring bedoeld. Ongeacht leeftijd. Omdat je elkaar hard nodig hebt om het vol te houden en verder te groeien. Op deze kring geven we elkaar ruimte om persoonlijk opgedane geloofservaringen te delen. Verder gaan we ervoor om rond de open bijbel of ingebrachte vragen een verdiepingsslag in discipelschap te maken. En gaan we na hoe je geloof werkt in het leven van elke dag: wat verrast en verwart, wat verrijkt en teleurstelt, hoe je het vorm geeft voor jezelf en deelt met anderen

Data: dinsdag 6/11, 20/11, 4/12, 18/12/2018 en 22/1, 5/2, 26/2, 12/3, 26/3, 9/4, 7/5, 21/5/2019

Tijd: 20.30 – 22.00 uur

Locatie: Driehoekskamer (Noordermarkt 47)

 

Deze activiteit is voor mensen die eerder belijdenis deden.

De leiding berust bij beide predikanten.

Info en/of opgave bij dominee Johan Visser (johan.visser@noorderkerk.org of  06 48 91 93 62) of bij dominee Paul Visser (paul.visser@noorderkerk.org of 06 41 91 65 07)

Wijkkring

Deze kringen komen elke maand samen in de verschillende wijken en worden bij gemeenteleden thuis georganiseerd. Dit jaar verdiepen de kringen zich in de psalmen, aan de hand van het thema Leven in de psalmen. Op de zondag, die voorafgaat aan de kringavond, wordt er in de preek aandacht aan dit thema besteed. De eerste keer is op de startzondag, 24 september. Alle jongeren en ouderen van harte uitgenodigd om je bij een kring aan te sluiten in je regio, om elkaar als broeders en zusters in Christus te ontmoeten, je wandel met God (inclusief vragen en twijfels) te delen om samen wijzer te worden en zo vertrouwd met elkaar te raken dat je ook op andere momenten met elkaar optrekt en naar elkaar omziet.

Leerhuis

Deze kring is bedoeld voor (oudere) gemeenteleden en wordt elke tweede woensdagochtend van de maand gehouden van 10.30 – 12.00 uur. We behandelen bijbelse thema’s ter versterking van ons geloof en elkaar verder te helpen in onze wandel met God.

Data: 11 oktober, 15 november, 13 december 2017, 17 januari, 14 februari, 14 maart, 18 april, 16 mei en 13 juni 2018

Voor jongeren

Catechese

Alle jongeren vanaf 12 jaar worden uitgenodigd – of liever: uitgedaagd – om mee te doen met de catechese. Met dat je werd gedoopt, liet God zich heel persoonlijk met je in. Bij een open Bijbel praten we over wat Hij met je leven voor heeft en hoe jij daar op door kunt. Heb jij het lef daar eerlijk over na te denken en open over door te praten? Weet je dan welkom!

Tienerclub

Tieners vanaf 12 tot 15 jaar zijn van harte welkom op de tienerclub! Om de week komen we bij elkaar in Hebron (19.15-20.45u) om elkaar te ontmoeten, bij te praten, uit de bijbel te lezen en spelletjes te doen.

De koffiebar

De koffiebar is de jeugdvereniging van de Noorderkerk. Elke vrijdagavond komen wij samen in onze eigen ruimte in Hebron. We zijn een gezellige groep jongeren in de leeftijd van 15-25 die het belangrijk en leuk vinden om met elkaar op te trekken en na te denken over het geloof.

Zoekt u een evenement dat niet in het overzicht staat? Dan bent u wellicht naar een evenement dat organiseert wordt door een partij die de Noorderkerk huurt. Bekijk de programmering.