Activiteiten van Noorderkerk

Naast kerkdiensten en catechese biedt de Noorderkerk diverse activiteiten aan: open kerk met muziek, clubs, debatavonden, cursussen, maaltijden, etc.

Op deze pagina vindt u een overzicht in deze verdeling:

  1. algemeen
  2. ontmoeting en bezinning
  3. kennismaken met het geloof
  4. voor jongeren
  5. verdieping

Voor data kunt u de activiteitenkalender bekijken.

Kerkdiensten

Elke zondag zijn er twee diensten. De ochtenddienst om 10:00 en de avonddienst om 18:30.

Open kerk

Elke maandagmorgen en elke zaterdagochtend is er Open Kerk. Tijdens de markturen kun je terecht in dit prachtige monument. Om daar even rond te lopen, te gaan zitten en stil te worden. Om even te praten met die of gene. Of gewoon een kop koffie of thee te drinken.

Maandag 10.30-12.30 uur
Zaterdag 10.30-12.30

Noorderlicht

Iedere eerste zaterdagavond van de maand openen we de kerk voor voorbijgangers om even stil te worden, te bidden of geheel vrijblijvend een kort gesprek aan te gaan. Van 19:30 tot 21:30.

Ontmoeting en bezinning

Buffetavond

De Noorderkerk is een echte buurtkerk geworden. Op vrijdagavond 24 november 2017 zal er weer een herfstbuffet georganiseerd worden.

Schuif aan, eet gezellig mee!

Ladies high tea

Ladies High Tea is inmiddels een bekend begrip geworden in de Jordaan. Rond een buffet met zoete en hartige heerlijkheden, is er alle tijd voor ontmoeting en contact met andere vrouwen.

Paasbrunch

Op maandagochtend 17 april 2017, tweede paasdag, wordt een gezellige paasbrunch georganiseerd. Gemeenteleden, onze Jordanese buurtbewoners en andere vrienden zijn dan van harte welkom. Ook voor de kinderen is er van alles te doen!

Voor vragers van ‘binnen’

Waar gaat het in Gods Naam over?

Eerlijke antwoorden op lastige vragen in 7 x 60 minuten

Je bent met geloof opgegroeid. Maar onderweg heb je meer vragen gekregen dan antwoorden. Of God is als vanzelf wat buiten beeld geraakt.In 7 X 60 minuten praat dominee Paul Visser je bij over verschillende basale thema’s, om misverstanden op te ruimen en je anders te denken te geven. De items die aan de orde komen zijn: ‘De bijbel, een lastig boek of een liefdesbrief?’; ‘Jezus, wat heb je daar anno nu aan?’; ‘Zonde, wat is het probleem?’; ‘De heilige Geest, hoe en waar ervaar je die?’; ‘God regeert, maar hoe dan’; ‘De duivel, waar moet je eigenlijk bang voor zijn?’; ‘Bidden, roepen in de ruimte of…?’. Wil je in korte tijd veel aan de weet komen, dan is dit je kans. Wij starten om 20.00 uur in de Noorderkerk. Er is alle ruimte voor vragen en open gesprek.

Bijbel anno NU

De Bijbel is een boeiend boek. Maar gemakkelijk leesbaar is het lang niet altijd. En wat moet je er eigenlijk mee, vandaag de dag, in je drukke bestaan. Toch raakt de boodschap van de bijbel veel meer aan ons denken, ons doen en allerlei relevante kwesties dan je vermoedt. Aan de hand van intrigerende teksten uit de Bijbel laten we ons verrassen en verrijken.
Leiding Ds. Paul Visser samen Data: Start vanaf april 2017

Voor zoekers van buiten

BijbelTalk

Je bent niet zo met de bijbel bekend, maar wel nieuwsgierig naar de verhalen. Tijdens de maandelijkse BijbelTalk lezen we elke keer een ander bijbelgedeelte. Dit seizoen gaan we een aantal gedeelten lezen uit het boek Prediker, waarin het leven van elke dag met zijn mooie en moeilijke kanten, met zijn verrassingen en raadsels, eerlijk wordt neergezet. Twijfel aan God en geloof in God lopen in dit boek door elkaar heen. In een open gesprek gaan we samen op zoek naar de betekenis van deze herkenbare teksten, toen en nu. We komen 1 keer per maand op donderdag samen in de Driehoekskamer van 20.00 – 21.30 uur. Voor wie zin heeft is er aansluitend een borrel in één van de café’s op de Noordermarkt.

BijbelWijs

Wil je meer te weten komen over de belangrijkste thema’s van het christelijk geloof? In tien avonden gaan we op ontdekkingstocht, denken na over onze oorsprong en bestemming, over ontdekken van God, over de rol van Jezus en de Heilige Geest, over schuld en vergeving, over de zin en zegen van bidden en bijbel lezen. Om rond een open bijbel door middel van uitleg en gesprek wijzer te worden. We komen om de week op woensdag bij elkaar 20.00 – 21.30 uur

Voor wie belijdenis wil doen

Geloofsgesprek 1

Je bent korter of langer betrokken bij de kerk en overweegt bewust een keus te gaan maken voor God, door belijdenis te doen en/of gedoopt worden In twaalf avonden helpen we elkaar verder op de weg van het geloven. Er valt veel te ontdekken. Voel je ook vrij om mee te doen, als je nog niet weet of je belijdenis wilt doen, nog veel vragen en twijfels hebt. Het volgen van deze vorm van catechese verplicht tot niets. We komen 1x per 2 weken samen in de Driehoekskamer van 20.30 tot 22.00 uur.

Voor wie eerder belijdenis deden

Wijkkring

Deze kringen komen elke maand samen in de verschillende wijken en worden bij gemeenteleden thuis georganiseerd. Dit jaar wordt er op de kringen nagedacht over de wijze waarop de Heilige Geest in ons leven aanwezig is en doorwerkt, met als thema Over je eigen grenzen heen. Op de zondag, die voorafgaat aan de kring, wordt er in de preek aandacht aan dit thema besteed. De eerste keer is op de startzondag, 25 september. Ik hoop van harte dat veel jongeren en ouderen zich bij een kring aansluiten in hun regio, om elkaar als broeders en zusters in Christus te ontmoeten, je wandel met God (inclusief vragen en twijfels) te delen om samen wijzer te worden en zo vertrouwd met elkaar te raken dat je ook op andere momenten met elkaar optrekt en naar elkaar omziet.

Leerhuis

Deze kring is bedoeld voor (oudere) gemeenteleden en wordt elke tweede woensdagochtend van de maand gehouden van 10.30 – 12.00 uur. We behandelen bijbelse thema’s ter versterking van ons geloof en elkaar verder te helpen in onze wandel met God.

Geloofsgesprek 2

Op deze kring die 1x per 2 weken op dinsdag bij elkaar komt lezen we de eerste helft van dit seizoen uit de brief aan de gemeente van Efeze, hoofdstuk 4-6, waarin het ‘geloven in de praktijk van het leven’ centraal staat. In de tweede helft (vanaf dinsdag 10 januari) gaan we een aantal hoofdstukken uit het boek Ontmoetingen met Jezus – Onverwachte antwoorden op grote levensvragen van Tim Keller lezen en bespreken. De eerste keer is op dinsdag 27-9, van 20.30 tot 22.00 uur in de Driehoekskamer. Wees welkom als je het afgelopen jaar of al eerder belijdenis van je  geloof deed!

Voor jongeren

Catechese

Alle jongeren vanaf 12 jaar worden uitgenodigd – of liever: uitgedaagd – om mee te doen met de catechese. Met dat je werd gedoopt, liet God zich heel persoonlijk met je in. Bij een open Bijbel praten we over wat Hij met je leven voor heeft en hoe jij daar op door kunt. Heb jij het lef daar eerlijk over na te denken en open over door te praten? Weet je dan welkom!

Tienerclub

Tieners vanaf 12 tot 15 jaar zijn van harte welkom op de tienerclub! Om de week komen we bij elkaar in Hebron (19.15-20.45u) om elkaar te ontmoeten, bij te praten, uit de bijbel te lezen en spelletjes te doen.

De koffiebar

De koffiebar is de jeugdvereniging van de Noorderkerk. Elke vrijdagavond komen wij samen in onze eigen ruimte in Hebron. We zijn een gezellige groep jongeren in de leeftijd van 15-25 die het belangrijk en leuk vinden om met elkaar op te trekken en na te denken over het geloof.

Zoekt u een evenement dat niet in het overzicht staat? Dan bent u wellicht naar een evenement dat organiseert wordt door een partij die de Noorderkerk huurt. Bekijk de programmering.